Operatie la nas, operatie nas, rinoplastie

Interventie chirurgicala

Operatia la nas sau rinoplastia se face sub anestezie generala sau sub anestezie locala combinata cu o anestezie intravenoasa usoara. Operatia la nas sau rinoplastia dureaza aproximativ 1 ora, procedurile mai complicate pot dura mai mult. In timpul operatiei la nas, pielea nasului se separa de os si cartilaj, care sunt apoi sculptate in forma dorita. Noi preferam metoda deschisa prelungita cu incizii in interiorul nasului. Dupa operatia la nas, pe piramida nazala se pune o atela, care se mentine de regula 7 zile. Narile se acopera cu mese timp de 24 de ore.

Atunci cand operatiile la nas sunt efectuate de un specialist in chirurgie plastic, complicatiie pot fi minore sau inexistente. Totusi in timpul operatie la nas pot aparea: hemoragii, reactii secundare la anestezie sau mici infectii. Aceste mici riscuri pot disparea daca sunt respectate toate instructiunile pre si post operatorii. De obicei, dupa operatia la nas este necesara 1 zi de spitalizare postoperatorie, pentru a ramane sub stricta supraveghere a chirurgului estetician.

In timpul operatiei la nas  se face o sculptura a cartilagiului in noua lui pozitie corecta.

In timpul operatia la nas se face o fractura a oaselor nazale bilaterale pentru un efect de ingustare a piramidei nazale.

Dupa operatia la nas este necesara o spitalizare de 1 zi pentru a ramane sub supravegherea personalului medical, perioada in care se administreaza antibiotice, profilactic. Mesele se scot dupa 24 de ore.

Recuperare postoperatorie

In primele zile postoperator, pacientul isi poate simti fata umflata, cu edem si echimoze in special la nivelul pleoapelor inferioare. In acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce evident aceasta simptomatologie. De regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana.

De asemenea, nu trebuie sa fiti speriati daca in primele zile dupa operatia la nas aveti o usoara sangerare. Pana la sfarsitul primei saptamani, atela si firele sunt scoase.

Timp de 2 saptamani trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce ar favoriza unele sangerari. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-7 saptamani este contraidicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala.

Dupa scoaterea atelei si pana la aproximativ 3 luni persista un usor edem, care cu timpul se diminueaza.